Home

BINNENMILIEUKWALITEIT VAN DUURZAME, ENERGIEZUINIGE GEBOUWEN
(WONINGEN EN SCHOLEN)

De doelstelling van dit project is het bepalen van de binnenmilieukwaliteit van duurzame, energiezuinige gebouwen (meerbepaald woningen en scholen), typisch uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem. Dit omvat onderzoek naar zowel de invloed van het buitenmilieu als van de ventilatievoorzieningen (type, gebruik, onderhoud) op de kwaliteit van het binnenmilieu.

Bij het ontwerp van duurzame gebouwen staat de reductie van het energieverbruik van de woning, beschouwd over de ganse levenscyclus, centraal. De meest doeltreffende strategie om het energieverbruik van een gebouw te reduceren, is een doorgedreven gebouwisolatie. Hierdoor blijft de gegenereerde warmte binnenshuis, met een positief effect op het energieverbruik als gevolg.

De doorgedreven isolatie resulteert wel in een verhoogde luchtdichtheid, waardoor de natuurlijke gebouwventilatie sterk gereduceerd is in duurzame woningen ten opzichte van traditionele (oudere) woningen. Aangezien een doeltreffende gebouwventilatie onmisbaar is voor een gezond binnenklimaat, is het noodzakelijk om ventilatiesystemen in deze gebouwen te integreren.

Deze ventilatiesystemen bieden enerzijds het voordeel van een gecontroleerde luchtverversingsgraad in de gebouwen; anderzijds ligt het correct gebruik en het onderhoud van de systemen volledig in handen van de gebruikers. De gebruikers worden verantwoordelijk voor het creƫren van een gezond binnenklimaat.